Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vedlés

Forrás: www.jakab.co.hu

 

A gould amandina pompás, különleges színeivel kiemelkedik a díszpintyek közül. A tollváltás folyamata kétféle utat jár be a madár élete során. Először a fiatal madarak színesedése következik be 2-től 6 hónapos korukig, majd a szokásos éves vedlési folyamat zajlik rendszeresen.

 

A gould amandina fiatalkori színváltása nagyon érdekes és látványos folyamat. Ez az átalakulás is a gould amandina különlegességét mutatja. A gould amandina fiókák a fészek elhagyásakor még nyomát sem mutatják későbbi színpompás tollruhájuknak. A vad színváltozatú fióka zöld színű, a kék színváltozat pedig kékes-szürke színű tollazattal hagyja el a fészket.
A képeken jól látható, hogy először a fiókák hasa kezd el színesedni, itt jelennek meg az első sárga tollak. Második lépésben a mell színe alakul ki, megjelenik egy-két lila vagy fehér toll , majd az egész mell elnyeri végső színét. Közben a faroktőben megjelenik a világoskék folt és a fejet övező világoskék szalag tollai is előbújnak. Utolsó lépésként a fej piros, narancs vagy fekekte tollai nőnek ki és a fejfolt színeződésével befejeződik a fiatal madár első vedlése.
 
Ez a folyamat különböző ideig tarthat a gould amandina tartási körülményeitől függően (melegebb helyen gyorsabb a vedlés), de jellemzően 2 hónapos korukban kezdődik a folyamat és 6 hónapos korára teljes pompájában csodálhatjuk a madarat.

A felnőtt madarak szokásos éves tollváltásának látványától se ijedjünk meg. Ekkor a madarak csapzottnak, tollhiányosnak látszanak. A szárnyak előtti, alatti részen jellemző leginkább ez a csapzott kinézet. A hímek hosszú faroktollai is kihullnak és ebben az időszakban nehezebb a tojóktól megkülönböztetni Őket, mint mikor teljes, élénk színeikben látjuk madarainkat. Ez a vedlés abban különbözik a fiatalkori tollváltástól, hogy a fej, a mell, a has színei folyamatosan, szinte egy időben cserélődnek ki. Jellemző azonban, hogy a fej vedlését jelző apró fehér tollak eltűnésével és a hímek hosszú farktollainak kinövésével fejeződik be a vedlési folyamat.  

 

 

vedles004.jpgvedles006.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

vedles007.jpgvedles008.jpg