Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tenyésztés

Első lépés, a fiatal, de teljesen kiszíneződött, tenyészképes, egészséges, és egymással rokonságban nem lévő gould amandina madarak beszerzése. Kezdetben különös gonddal figyeljük egészségi állapotukat.
A gould amandina költési ideje a téli hónapokra esik. Tenyészthetők társas röpdében és külön kalitkában egyaránt. Röpdében több gould amandina pár is jól megfér együtt, és egymást a költésben nem zavarják. Ha kalitkában helyezzük el, tanácsos minden gould amandina párt külön költetni. Az ajánlott kalitka mérete páronként 100x50x50 cm.

Fészeknek legjobb a kalitkán kívül ráakasztható, elől nyitott odút használni. Ebbe a hím különféle finom füvet hord, és kerek, felül nem boltozott fészket épít. A fészekodú ajánlott mérete 15x15x20 cm legyen, legalább 6cm-es röpnyílással. A gould amandina párok általában jobban kedvelik a hosszúkás, téglalap alakú odút. A fészekalj 4-6 tiszta fehér tojásból áll. A kotlási idő 15 nap. Nappal a szülők felváltva ülnek, éjjel csak a tojó. A fiatalok egészen csupaszon jönnek a világra, és húsvörös színűek. Mindkét szülő szorgalmasan etet. A fiókákat azonban csak 8-10 napos korukig őrzik a gould amandina szülők fészekben. Ezen időponttól kezdve nemcsak nappal, de éjjel is a fészken kívül tartózkodnak, a gould amandina szülők csak etetni járnak be. Ez a kritikus időpont a fiókák életében, mert ha nincs elég meleg a helyiségben, a még csupasz és takaratlan fiókák könnyen elpusztulhatnak, így a gould amandina tenyésztésére használt helyiségben éjszaka is mindig legyen legalább 20°C a hőmérséklet.

Tapasztalt tenyésztők egybehangzó véleménye szerint a Gould amandinák 12°C hőmérsékleten csak vegetálnak, 18°C-nál kezdenek élni, 21°C felett már élénkülnek, de csak 24°C felett érzik jól magukat. Fiatal, még nem önálló és vedlésben lévő példányok 18°C alatti állandó hőmérsékleten rövidesen megbetegszenek. A gould amandina fiókák a fészket 21 napos korukban hagyják el. Néhány nappal a kirepülés után már kezdenek maguktól is enni, a szülők azonban még hosszú ideig etetik a fiatalokat. Egy ideig azok még éjjelre visszatérnek a fészekbe. Az egészséges és erős gould amandina fiatalok első vedlése 8-10 hetes korukban kezdődik, és 10 hét lefolyása alatt befejeződik, ha legalább 21°C egyenletes hőmérsékletet biztosítunk nekik.

A gould amandina hazájában mindig víz közelében él. Egészen természetes tehát, hogy fontos számára a levegő megfelelő páratartalma is. Különösen a költés idején! Minél magasabb a helyiség hőmérséklete, annál nagyobbnak kell lenni a levegő relatív páratartalmának is. 20°C mellett a relatív páratartalom 50-60% legyen. 24°C-nál a legmegfelelőbb légnedvesség 65-70%. Ez utóbbit rendesen nehezebb biztosítani, mint az egyenletesen magas hőmérsékletet. Mivel a gould amandina az éjszakát nem tölti a fészekben, fészkelési alkalmatosságot csak akkor ajánlatos a kalitkába helyezni, ha a gould amandina pár a költésre teljesen érett, vagyis egy éves már elmúlt. Az odú odahelyezésével vagy elvonásával módunkban van a költési időt is szabályozni, és olyan módon megakadályozhatjuk, hogy ne a téli hónapokban költsön, hanem tavasszal (március-május).

Gyakran megesik az is, hogy a gould amandina fészkelési ösztöne gyenge, ezért helyesen járunk el, ha az odúban magunk készítjük el a fészket úgy, hogy a költő párnak a fészekanyagot csak elrendeznie kelljen. A fészekkészítéshez szükséges fű lehetőleg 8-10cm hosszú legyen.

A gould amandina csendes, bizalmas természetű madár. Rendesen csak a költési időszakban lesz élénkebb, igazi fénye ekkor bontakozik ki. Könnyen költ fogságban, ám szép számmal akadnak párok, amelyek semmiféle költési hajlandóságot sem mutatnak. Ennek oka jórészt az a tény, hogy tenyésztésükben gyakran veszik igénybe a japáni sirálykát. Az eddigi tapasztalatok szerint a japáni sirálykák által felnevelt gould amandina nem feltétlenül lesz hajlandó költeni, így inkább olyan gould amandina párok tenyésztésével foglalkozzunk, melyek önállóan költenek és felnevelik fiókáikat.