Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartás

A gould amandina hazája Ausztrália északi része, a szavannák birodalma, vagyis az egyenlítő mentén elterülő trópusi esőerdőket körülvevő galéria-erdőkkel változó füves terület. E területen a gould amandina mindenütt megtalálható.
A gould amandina hazájában a nyári hónapokban, ami az esős évszakot jelenti, a hőmérsékleti maximum 40-50°C. Az óceán közelségének kiegyenlítő hatása miatt éjjel is csak ritkán száll a hőmérséklet 20°C alá. A déli részeken azonban már érezhető a kontinentális klíma hatása, ezérz az esős évszakban mértek 15°C alatti hőmérsékletet is, de a Gould amandina költési idejében itt sem száll a hőmérséklet 22-23°C alá. A Gould amandina kötési ideje ugyanis az esős évszakban van, amikor a levegő páratartalma általában 70%.

Tudva azt, hogy a gould amandina Ausztrália legmelegebb vidékén honos, nem csodálkozhatunk azon, ha a fogságban is csak akkor érzi jól magát, igazi lénye csak akkor bontakozik ki teljes mértékben, akkor költ legeredményesebben, ha sok napfényt és magas hőmérsékletet biztosítunk számára.

Az esős évszak a tengerpart közelében a monszunhatás következtében köszönt be. A hatalmas esőzések hatására a természet bámulatos gyorsasággal újjáéled, és buja vegetáció borítja a száraz évszakban kiszáradt mezőket. A növényzettel együtt megmozdul a rovarvilág is. Repülő termeszek és egyéb rovarok tömege jelenik meg, bőséges táplálékot nyújtva minden fiókát nevelő madárnak.

Ne keseredjünk el, a gould amandina tartása nem nehéz, ha megteremtjük számára a szükséges feltételeket:
  • 20°C fölötti hőmérséklet
  • világos, napos, huzatmentes hely (ahol mindig van lehetőségük árnyékba húzódni)
  • megfelelő táplálék

A gould amandina a költési időszakban nem kizárólag csak magevő, és fiókáit fűfélék félérett magvain kivül rövarokkal is eteti. A gould amandina számára állati táplálékról tehát a fogságban is gondoskodni kell, ha azt akarjuk, hogy egészséges fiókákat neveljenek.

A gould amandina élelmezése minél változatosabb legyen. A száraz magvak közül nálunk csak a kanári köles (fénymag), fehér köles (ennek hiányában vörös köles) és a muharmag jöhetnek számításba, valamint azon gyári magkeverékek, melyek csomagolásán gould amandina (is) megtalálható.

Minden fogságban tartott gould amandina táplálásában fontos szerepet kapnak a csíráztatott magvak. Csíráztatásra minden kölesfajta megfelel, tekintet nélkül a színére. A vitamin-ellátás érdekében a csíráztatott magvakon kívül elengedhetetlen a zöld eledel is. Elsősorban a salátát kell említenem, amit minden gould amandina szívesen fogyaszt. Ugyancsak kiváló zöld eleség a tyúkhúr, amely főleg kerti művelés alatt álló területeken tömegesen nő. A salátát és minden zöldeleséget csakis mosás és 1-2 napos hűtőben történő tárolás után szabad csak a gould amandina madarainknak adni, elkerülve így a vegyszeres mérgezést.

A gould amandina hazájában a fiókák felneveléséhez fontos táplálék a termesz. Mi sajnos termesz-csemegével nem szolgálhatunk, pedig a gould amandina amit egyszer megszokott, attól nemigen tágít. Ezért nemegyszer nehézséget okoz a nálunk beszerezhető állati eredetű táplálékra (hangyatojás, lisztkukac, főtt tojás) rászoktatni őket

Létezik azonban egy olyan tojásos eledel, amit minden gould amandina szívesen fogyaszt, és amivel fiókáit is kifogástalanul felneveli. Ennek receptje a következő: 15 dkg hántolt és gondosan megtisztított fehér kölest alaposan összekeverünk egy nyerstojás sárgájával. A nedves keveréket pergamen papíroson vékony rétegben szétterítjük, és lehetőleg napfényen gyorsan megszárítjuk. Természetesen ebből is csak annyit szabad egyszerre készíteni, amennyit rövid idő alatt fel tudunk etetni.
Tavasztól őszig a legkülönfélébb vadon termő, könnyen gyűjthető növények félérett magvaival és terméseivel is változatossá tudjuk tenni a gould amandina étlapját.